Motorcykel

För dig som söker spänning och frihet

Tyvärr har vi tillfälligt pausat vår utbildning i MC-behörighet. Anledningen är att vi inte har tillgång till den geografiska yta (300 meter asfalterad raksträcka) som behövs för att kunna erbjuda den. Vi hoppas kunna återuppta utbildningen inom en snar framtid.

Motorcykel är ett flexibelt och spännande fordon, inte minst på sommarhalvåret. Vi hjälper dig hela vägen till ditt körkort. Börja med att välja vilken behörighet du vill ta.
Mattssons_mc

A1 – Lätt MC

Denna behörighet är för dig som vill köra lätt motorcykel. Motorn får ha en slagvolym på max 125 kubikcentimeter och en maxeffekt på 11 kilowatt. Du måste vara 16 år.

A2 – mellanstor MC

Med en A2-behörighet får du köra mellanstor motorcykel. Motorn får ha en nettoeffekt på högst 35 kilowatt. Du måste vara 18 år.

A – tung MC

Med den här behörigheten får du köra alla slags två- och trehjuliga motorcyklar. Det finns ingen begränsning när det gäller slagvolym eller motoreffekt. Du måste vara 24 år, eller 20 år om du har haft A2-behörighet i minst två år.

Innan du börjar

Ansök om körkortstillstånd

Innan du får börja övningsköra med motorcykel måste du ha ett giltigt körkortstillstånd. Det ansöker du om hos Transportstyrelsen.

Gör synundersökning

Tillsammans med ansökan ska du skicka in ett godkänt synintyg. Du kan boka en tid för synundersökning hos en legitimerad optiker eller göra den direkt hos oss på skolan. Undersökningen tar oftast bara tio minuter.

Skriv in dig hos oss

Nästa steg är att skriva in dig som elev hos oss. Vi hjälper dig att ta fram en utbildningsplan baserat på dina behov och förutsättningar.

Ring eller mejla oss så ordnar vi med inskrivningen. Självklart är du även välkommen att besöka oss på kontoret.

Under utbildningen

Körlektioner och övningskörning

Dina lärarledda körlektioner på trafikskolan är normalt 70 minuter långa. Mellan lektionerna är det givetvis bra om du kan övningsköra tillsammans med din handledare, men det är inget krav.

Du behöver ha läderstövlar, goretex-ställ/skinnställ, ryggskena, handskar och hjälm när du övningskör med MC. Om du inte har någon egen utrustning kan du låna det av oss.

Du kan välja att köpa enstaka körlektioner eller någon av våra paketlösningar. Vilket upplägg som passar dig bäst kommer vi fram till tillsammans när du skriver in dig hos oss.

Teori

Den teoretiska delen av körkortsutbildningen bygger på material från STR, bland annat onlinetjänsten Elevcentralen. Allt teorimaterial kan du köpa på plats hos oss.

Riskutbildning

Utöver den grundläggande teorin och körlektionerna måste du gå en riskutbildning. Den består av två delar:

  • Riskutbildning 1 är en teoretisk kurs som du går hos oss på trafikskolan. Du får bland annat lära dig om hur alkohol, droger och trötthet påverkar dig som förare.
  • Riskutbildning 2 är en praktisk kurs som du gör på trafikövningsbana.

Nästan klar

Kunskapsprov och körprov

Nu är det inte långt kvar! När din lärare bedömer att du är redo är det dags att boka tid för kunskapsprov och körprov. Proven behöver bokas i god tid innan det är dags.

  • Kunskapsprovet skriver du på Trafikverket. De flesta gör det här i Värnamo, men det finns möjlighet att göra det på annan ort om du vill det. Innan du gör kunskapsprovet ska du fotografera dig. Kom därför 30 minuter före provstart.
  • Körprovet gör du också i Värnamo. Innan du får göra körprovet måste du ha klarat kunskapsprovet.

Ta med dig giltig legitimation till båda proven.

Kom ihåg att du som är under 18 år när du bokar måste betala provavgiften och fotograferingen till Trafikverket i förskott. Betalningen måste göras senast 25 timmar innan provstart, annars kommer provet att avbokas.

Grattis till körkortet!

När du har klarat kunskapsprovet och körprovet är du redo att köra på egen hand på vägarna. Med ditt MC-kort i handen öppnar sig mängder av nya möjligheter!