Handledarutbildning

För dig som vill övningsköra privat

När du ska ta körkort för personbil är det bra om du kan övningsköra privat, till exempel med en förälder. Men först måste ni båda gå en handledarutbildning.
Mattssons_bil

Vad innebär utbildningen?

Utbildningen tar ungefär tre timmar och ges av oss här på trafikskolan. Du får bland annat lära dig om

  • hur körkortsutbildningen går till
  • vilka regler som gäller för att övningsköra
  • trafiksäkerhet och miljö.

Utbildningen kostar 600 kr per deltagare.

Innan du går utbildningen

Vi erbjuder handledarutbildningen med jämna mellanrum. Kom ihåg att

  • du som är handledare ska ha fyllt 24 år och ha ett giltigt B-körkort
  • du som är elev behöver inte ha ett giltigt körkortstillstånd för att få gå utbildningen, men däremot för att få övningsköra.

Så här går det till

Ansök om körkortstillstånd

Du som ska vara elev måste ha ett giltigt körkortstillstånd innan du får börja övningsköra med din handledare. Det ansöker du om hos Transportstyrelsen.

Gör synundersökning

Tillsammans med ansökan ska du skicka in ett godkänt synintyg. Du kan boka en tid för synundersökning hos en legitimerad optiker eller göra den direkt hos oss på skolan. Undersökningen tar oftast bara tio minuter.

Anmäl dig till ett kurstillfälle

Både du som ska vara handledare och du som ska vara elev måste gå handledarutbildningen, men ni behöver inte gå den vid samma tillfälle.

Vi erbjuder utbildningen med jämna mellanrum. Du behöver inte vara inskriven på skolan för att gå den. Ta en titt på våra kommande datum och kontakta oss för att boka in dig på ett som passar.

Ansök om handledarskap

När du har gått utbildningen rapporterar vi det till Transportstyrelsen.

Du som ska vara handledare måste därefter skicka in en ansökan om handledarskap. Det kan du göra direkt på Transportstyrelsens webbplats.

När din ansökan är godkänd får du och din elev börja övningsköra tillsammans. Handledarutbildningen är giltig i fem år. Tänk dock på att du måste ansöka om handledarskap för varje elev du vill handleda.