Personbil

Innan du får börja övningsköra, oavsett om det är privat eller på en trafikskola måste du ha ett giltigt körkortstillstånd. Detta ansöker du om hos Transportstyrelsen.
Vid privat övningskörning krävs att både du som elev och personen/personerna som du skall köra med hemma går en handledarkurs. Kursen är giltig i 5 år.
Denna kurs kan du gå hos oss.För bokning eller mer information, slå oss en signal eller besök oss så hjälper vi er gärna!

Väljer du att genomföra din utbildning hos oss hjälper vi dig självklart med att göra upp en plan. Du kan gå en traditionell utbildning eller en intensivutbildning. Givetvis hjälper vi dig att komma fram till den bästa utbildningsplanen just för dig. Om du vill kan du få en dokumenterad plan över din utbildning och en kostnadsberäkning som stäms av under utbildningen.

Oavsett vilken typ av utbildning du väljer så finns det antal olika moment som ska genomföras:

Teori

Teorin är upplagd på 2 lektioner om 90 minuter och är på onsdagar kl. 16:30-18:00. Under ”Nyheter” på förstasidan kan du se när nästa teorikursomgång startar. Körkortsboken med tillhörande studiehäfte används. Det köper du på plats hos oss.

Teorin kan du studera med hjälp av dator/läsplatta hemifrån. Du kan logga in och göra övnings- och testfrågorna via Elevcentralen.

Körlektioner

Varje körlektion är 40 minuter lång. Hur många körlektioner som behövs är individuellt, men våra erfarna lärare brukar kunna se på ungefär vilken nivå du ligger och hur mycket övning du har kvar. Det finns även möjlighet att boka dubbellektioner som är 80 minuter långa.

Om din handledare vill följa med på lektionerna så är det bara en fördel. Då vet ni båda två vad du ska öva på hemma.

Du kan välja att köpa enstaka lektioner eller hela paket. Se mer under våra priser.

Riskutbildning 1 och 2

Riskutbildning 1 (kallas också Riskettan) hålls hos oss på trafikskolan och innehåller utbildning i ämnen som alkohol, droger och trötthet. Kursen håller på i ca 3,5 timmar.

Riskutbildning 2 (kallas också Risktvåan) är en praktisk utbildning som utförs på halkbanan. Vi åker tillsammans till Ljungby Trafikövningsbana där vi först får en teoretisk genomgång. Ute på halkbanan får du lära dig hur du själv reagerar i en kritisk situation och vilka möjligheter du har att påverka utgången av den.
Kom ihåg! Det är inget prov utan en riskupplevelse där du får göra misstag.

Teoriprov och uppkörning

Dessa två tester är det sista som görs innan du har körkortet i din hand.

Teoriprovet görs på Trafikverket i Värnamo.

Uppkörningen görs också i Värnamo där vi utgår från Åhléns-parkeringen.

Du har två månader på dig att klara både teoriprovet och uppkörningen, och du måste ha klarat båda riskutbildningarna.

Kurser

Kika gärna på länken nedan för att se våra kommande kurser. Om det inte finns några kurser så kan du kontakta oss direkt så hjälper vi dig.

Se våra kommande kurser

Bra att veta

För att få övningsköra med personbil krävs det att du har fyllt 16 år.

Du måste ha ett körkortstillstånd. Du kan ansöka om körkortstillståndet och handledarskap på Transportstyrelsen. Tillståndet gäller i 5 år.

När du har fått dina blanketter kan vi hjälpa dig att göra det syntest som krävs. Du ringer eller mailar oss och bokar en tid. Glöm inte att ta med din legitimation när du ska göra testet.